sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Hapanta ja pehmeää

Puolukkalinjalla jatkettiin vielä lauantainakin. Tällä kertaa happaman marjan kaverina klassinen kinuski. Idean marengista sain amerikkalaisesta caramel meringue piesta. Piirakka muotoutui tartalettien muotoon ja sai seurakseen puolukkakastiketta, jota oli jäänyt edelliskerralta.


Varsinkin äitini, jonka suosikkijälkkäreitä on karpalot kinuskikastikkeella, kehui puolukan, kinuskin ja marengin yhdistelmää. Hän myös totesi ohjeen toimivan varmasti myös karpaloilla.



Toisin kuin esimerkiksi mustikkatartaletit nämä eivät säily seuraavaan päivään marengin takia. Siksi kannattaakin yrittää tehdä yhtä monta tartalettia kuin on syöjiäkin. Tartalettiohjeissa on kivana puolena se, että ne voi tehdä myös isompana piirakkana.


Puolukka-kinuskitartaletit marengilla

4 tartalettia

Pohjat

80 g kylmää voita kuutioituna
2,5 dl jauhoa
keltuainen
4-5 rkl kylmää vettä

Nypi tai sekoita keskiteholla voi ja jauhot muruksi. Sekoita joukkoon keltuainen. Lisää vettä sekoittaen, kunnes taikina kerääntyy palloksi. Nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi. Voitele ja jauhota vuoat. Jaa taikina neljään osaan ja kauli kelmupalojen välissä ohuiksi. Asettele pohjat vuokiin ja paista 200 °C 10-15 min.




Täyte

2-3 dl puolukoita
1 tlk kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia
2 keltuaista

Laita puolukat pohjien päälle. Riko keltuaiset ja sekoita ne kinuskiin. Täytä pohjat kinuskilla. Paista 175 °C 20-30 min. Anna jäähtyä.

Marenki

3 valkuaista
0,7 dl sokeria

Laita valkuaiset kulhoon ja aloita vatkaamaan lisäten sokeria pikkuhiljaa. Vatkaa kiinteäksi mutta silkkiseksi vaahdoksi ja pursota tartalettien pinnalle. Paista 200 °C kunnes pinta alkaa saada sopivasti väriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti