torstai 19. kesäkuuta 2014

Klassikko kookoksella

Jos pidät kookoksesta, silkkisestä crème brûléesta rapealla sokeripinnalla ja vaivattomista resepteistä, niin tämä ohje on sinua varten.
 
 
 
 
 Crème brûlée on itse asiassa yksi äitini huippujälkkäreistä. Perinteisen crème brûléen reseptinä hän on käyttänyt Valion ohjetta. Tämän kookosmaidosta tehtävän brûlée variaation valmistin tuota reseptiä varioiden erään thaimaalaisen kokin ohjeen perusteella. Thaimaalaisessa versiossa kookoskerma kuumennetaan sokerin kanssa kiehuvaksi ja siihen lisätään kokonaiset kananmunat, minkä jälkeen vanukas kypsennetään annosmaljoissa höyrykattilassa.
 
 
 
 
Crème brûléella on vaikean ruokalajin maine, vaikka se loppujen lopuksi onkin melko yksinkertaista valmistaa. Ongelma onkin ehkä juuri reseptin yksinkertaisuus, sillä yksinkertaisimmat reseptit ovat aina niitä vaikeimpia (kuten macaronsit). Mutta jos herkun valmistaa huolella, on makunautinto taattu.
 
 
 

 

Kookos crème brûlée

 
4 dl kookoskermaa
0,5 dl ruokosokeria
4 keltuaista
2 rkl erikoishienoa sokeria
vaniljatanko
 
Laita kookoskerma, ruokosokeri ja halkaistu vaniljatanko paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna rauhallisesti kiehuvaksi. Nosta kattila hetkeksi liedeltä sivuun. Vatkaa kevyesti keltuaiset ja erikoishieno sokeri kulhossa tasaiseksi (ei vaahdoksi). Poista vaniljatanko kattilasta ja kaada kookoskermaseos keltuaisten joukkoon nauhana sekoittaen koko ajan. Sekoita tasaiseksi ja kaada uunivuokiin siivilän läpi. Aseta pikku vuoat suurempaan uunivuokaan ja kaada vuokaan lämmintä vettä niin, että veden pinta pikkuvuokien ulkopuolella on suunnilleen samalla korkeudella vuokien täytteen pinnan kanssa. Paista 180-190 asteessa 30-35 min, kunnes vanukkaat tutisevat vielä hiukan heilauttaessa. Anna levätä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.
 
Hieman ennen tarjoilua laita uunin grillivastukset päälle ja sirottele brûleiden päälle n. teelusikallinen ruokosokeria per kuppi. Nosta vuoat uunin yläritilälle. Nosta vuoat uunista muutaman minuutin päästä, kun sokeri on sulanut ja paahtunut kullanruskeaksi.
 
 
 


 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti