Näin alkukesästä raparperi on oikeastaan ainut kasvi yrttien lisäksi joka kasvimaalla kukoistaa. Siihen hullaantuu ja viime viikkoina onkin tullut tehtyä aika paljon erilaisia raparperijälkkäreitä. Muutaman kerran ihan äidin perusreseptillä raparperipiirakkaa (vaniljajäätelön kanssa tarjottuna totta kai), mutta myös kehiteltyä uusia kuten mantelinen raparperitorttu kuohkean vaniljakastikkeen kanssa tai tämä raparperi-valkosuklaajuustokakku raparperikastikkeella.
Raparperikastikkeen ohjeen kehittelin jo aiemmin ja hittituote siitä tulikin. Olen joutunut tekemään sitä lisää jo kolme satsia, koska kaikki on mennyt. Se sopii hyvin jäätelöannoksiin ja varmasti myös jogurttiin, mitä en ole kyllä maininnut kenellekään, sillä purkillinen ei riittäisi muuten edes kahta päivää.
Oikeasti kakun pitäisi saada levätä jääkaapissa ainakin neljä tuntia, jotta se olisi asettunut sopivasti. Malttamattomina emme jaksaneet kuitenkaan odotella edes kahta tuntia. Koostumus oli silti onnistunut ja maku täyteläinen. Myös perhetutut pistäytyivät kakulla ja tuli sitä itsekin pari palaa syötyä... Illalla oli kakusta jäljellä enää yhden palan kokoinen soiro.
Raparperi-valkosuklaajuustokakku
Pohja
300 g kaurakeksejä
9 rkl sulatettua voita
Murskaa kaurakeksit ja lisää voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Jos pohja meinaa murentua, laita vuoka hetkeksi jääkaappiin ja jatka painelua kun voi on hieman jähmettynyt. Paista pohjaa 5-10 min. 200 °C.
Täyte
700 g maustmatonta tuorejuustoa (Philadelphiaa, ei kevyt)
2 dl (ruoko)sokeria
230 g valkosuklaata
1 dl kermaa
5 kananmunaa (isoa)
ripaus vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
Vatkaa huoneenlämpöinen ja pehmitetty tuorejuusto, sokeri ja vanilja tasaiseksi. Pilko valkosuklaa kippoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi kasarissa ja kaada se valkosuklaan päälle. Anna seistä hetki ja sekoita. Lisää valkosuklaaganache tuorejuustoseokseen. Sekoita ja lisää kananmunat yksitellen. Sekoita hyvin ja kaada täyte pohjan päälle. Paista 150 °C n. 70-80 min. Anna jäähtyä ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti