torstai 7. marraskuuta 2013

Täydellinen vahinko

Toissaviikon perjantaina ostimme torilta kolme litraa suppilovahveroita, joista osa käytettiin heti suppispastaan. Jäljelle jääneitä ei sitten kerettykään käyttää viikonloppuna, mutta onneksi sienet säilyivät hyväkuntoisina vielä lähes viikon viileässä. Torstaina olimme äidin kanssa kahdestaan kotona ja päätimme tehdä  sienipiirakan.

 
 
Piirakan ainesosalistaan vaikutti kaksi tekijää: Lomalla maistettu yksinkertainen ja kuohkea kasvispiirakka sekä jääkaapin sisältö. Keltuaisia oli jäänyt aiemmin kaksi yli ja kermaa löytyi. Juustoa emme halunneet piirakkaan laittaa, eikä sitä olisi ollutkaan. Kasvimaalta otsalampun kanssa kaivellessa lötyi vielä rosmariinia mausteeksi.

 
Lopputulos oli täydellinen. En ole ikinä maistanut yhtä hyvää sienipiirakkaa. Koostumus oli silkkinen ja keveä ja sienen maku tuli hyvin esille, kun sitä ei peitetty pekonilla tai tanakalla juusto-kerma-kananmunatäytteellä niin kuin yleensä on tapana.


 
 
Siksi sitä täytyikin tehdä uudestaan, varsinkin kun olimme saaneet valtavan suppilovahverosaaliin viikonloppuna. Koreihin kertyi yli 15 litraa suppilovahveroita, joista osan vein Mummille. Osan käytimme viikonloppuna ja jonkun verran meni piirakkaan, mutta loput kuivatettiin saunan lauteilla. Kuivattuja sieniä on helppo murentaa patoihin ja keittoihin. Äiti laittaa kuivattuja sieniä myös punaviinikastikkeen pohjaan.

 
 

Suppilovahveropiirakka

Pohja

100 g voita
200 g jauhoja (3 dl)
suolaa
4-5 rkl kylmää vettä
 
Nypi/sekoita voi ja kuivat aineet muruksi. Jäähdytä puoli tuntia kylmässä. Kauli taikina kelmun sisällä ohueksi ja nosta vuokaan. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja peitä pohja leivinpaperilla. Laitta painoksi herneitä tai riisiä ja paista 180 °C kunnes reuna on jo kovettunut. Poista leivinpaperi ja paista vielä hetki niin, että pohjan pinta on myös paistunut eikä enää kiillä. Älä kuitenkaan anna pohjan saada vielä väriä, koska se on menossa uuniin uudestaan.
 

Täyte 

2 l suppilovahveroita
1 iso sipuli
2 dl kermaa
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunaa
voita kuullottamiseen
pari oksaa rosmariinia
mustapippuria rouhittuna
hyppysellinen suolaa
 
Pilko ja kuullota sipuli. Lisää putsatut ja halkaistut suppilovahverot pannulle ja paista kevyesti. Silppua rosmariinin lehdet ja lisää silppu pannulle. Varo paistamasta liikaa, sillä silloin sienet lötkistyvät. Kaada sipuli-sieniseos kulhoon ja lisää loput aineet. Sekoita ja kaada esipaistetulle pohjalle. Paista 180 °C n. 30-35 min, kunnes täyte on lähes kiinteää. Anna jäähtyä hetki ja tarjoa haaleana.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti