Kahvila Kanelissa tarjottiin ihanaa korkeaa omenapiirakkaa, joka oli täytetty omenaviipaleilla. Päälle sai kermavaahtoa ja kanelia.
Äidillä ja minulla taisi kulkea ajatukset samaa rataa, sillä hän oli aamulla torilla käydessään ostanut ison pussillisen omenoita ja vielä tarkoituksella happamia sellaisia. Pussin nähdessäni olin heti varma, mitä haluaisin tehdä jälkiruoaksi ( ja sitä äiti oli kai vähän toivonutkin).
Matkin Kanelissa maistamaani kakkua ja tein yksinkertaisen pohjan, mutta täytteeseen laitoin omenoiden lisäksi yhden päärynän. Kanteen leikkasin koristeaukot piparkakkumuotilla ja terävällä veitsellä ja siveltyäni kannen kananmunalla ripottelin vielä päälle sokeria saadakseni kristallimaisen ja rapsakan pinnan.
Koska meitä oli vain kolme kakkua syömässä, tein sen noin 17 cm halkaijaltaan olevaan vuokaan, jotta saisin kakusta silti korkean. Jos kakun tekee tavalliseen vuokaan, kannattanee ohje muuttaa vähintään puolitoistakertaiseksi.
Vaikea ei ole tämäkään leivonnainen tehdä ja eniten työtä vaatii oikeastaan omenoiden siivuaminen. En tehnyt kakusta ylimakeaa, joten jos kaipaat päivittäistä sokeriannostasi, lisää täytteeseen muutama ruokalusikallinen esimerkiksi fariini- tai muscovadosokeria.
Yli jääneestä taikinasta sain muutaman pikkuleivän aamukahvin kaveriksi. Täytteenä kastanjakreemiä ja lemon curdia.
Omenakakku
Pohja & kansi
150 g voita
300 g jauhoja (n. 4,5 dl)
2 rkl tomusokeria
5-6 rkl kylmää vettä
Nypi/sekoita voi ja kuivat aineet. Lisää vesi, jotta taikinasta muodostuu pallo. Jaa taikiva kahteen osaan, joista toinen on ainakin kaksinkertainen toiseen nähden ja nosta jääkaappiin tunniksi. Voitele ja jauhota vuoka. Kauli isompi taikina kelmun sisällä ohueksi ja leikkaa siitä hieman vuo'an pohjaa suurempi ympyrä. Nosta taikina vuokaan ja leikkaa lopusta taikinasta n. 9cm korkea suikale ja vuoraa sillä vuoan reunat. Siisti pohjan ja reunan liitoskohta. Pistele haarukalla reikiä pohjaan ja peittä pohja leivinpaperilla ja laitta painoksi herneitä tai riisiä. Paista 175 °C n. 5 min. Kaulitse sillä välin kansi ja leikkaa se saman kokoiseksi kuin pohja. Leikkaa piparkakkumuotilla tai veitsellä kanteen rei'ät.
Täyte
4 omenaa
1 päärynä
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
Pinnalle
1 kananmuna
sokeria
Kuori hedelmät ja poista siemenkodat. Sekoita jauho ja sokeri. Leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi. Lado kerros viipaleita pohjan päälle ja sirottele päälle jauho-sokeriseosta. Toista kunnes kaikki hedelmät on käytetty ja kakun reuna melkein peittynyt. Laita taikinakansi kakun päälle ja painele reunat kiinni. Voitele kananmunalla ja sirottele päälle sokeria. Paista 175 °C n. 30-40 min.
Tarjoa vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Tai tee kuten Kanelissa ja ripottele pinnalle vielä kanelia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti