perjantai 2. elokuuta 2013

Ruusun tuoksua

Käytiin eilen vaapukassa ja saaliina oli kolme litraa vadelmia. Vadelmia riitti, mutta sää ei suosinut ja sateen yltyessä alkoi tulla vilu. Olo oli melkein syksyinen. Mutta tämä jo jonkin aikaa mielessä hautunut leivonnainen on ihanan herkkä ja kesäinen sateisesta säästä huolimatta.

Tartaletitkin tein jo eilen illalla, jotta täyte kerkesi asettua. Täyte itsessäänkin oli jo varsin mielenkiintoinen. Valkosuklaa-ruusumousse on valmistettu kuten sabayon, mutta marsala-viinin sijasta käytin ruusuvettä ja lisäsin valkosuklaata. En ole ennen tehnyt sabayonea, katsonut vain vierestä sen valmistusta. Äiti on tehnyt parikin kertaa ja oli nytkin apuna ( aika paljonkin) kun meinasi minulla mennä sormi suuhun keltuaisvaahdon kanssa (hei mistä mä tiedän millon tää on valmista?! Onks tää tarpeeks kovaa? Pitäiskö tän olla vielä vähän vaaleempaa?). 

Ruusu-valkosuklaasabayonen maku yllätti iloisesti. Tavallisesti raskaan rasvainen valkosuklaa maistui keveänä ja ruusua oli hienostunut mutta selkeä vivahde. Kokonaisuus oli niin onnistunut, että jopa yleensä valkosuklaata kaihtava isäni totesi vaahdon olevan hyvää. Ukillekin taisi maistua.

Ruusuvettä löytyi tässä taannoin aasialaiselintarvikekaupasta, sitä kun käytetään esimerkiksi intialaisesta keittiössä. Vähän jännitti, kuinka keltuaisvaahto onnistuu kun alkoholin korvaa vesipohjaisella tuotteella, mutta rakenteessa ei ollut minkäänlaista eroa tavalliseen nähden. Valmis jääkaapissa jähmettynyt vaahto oli juuri niin jämäkkää että vadelmat pysyivät hyvin pinnalla eikä valunut kun leivoksesta leikkasi palan lusikalla, mutta oli silti keveän kuohkeaa. Maussa villivadelma lyö laudalta puutarhavadelmat, vaikka puutarhassa kasvaneet ovatkin usein komeamman näköisiä, mutta onnistuu tämä toki puutarhavadelmillakin.







Ruusuiset vadelma-valkosuklaatartaletit


6 kpl


Pohjat

3 1/2 dl jauhoja
1 dl tomusokeria
100 g kylmää voita kuutioituna
4-5 rkl kylmää vettä

Nypi tai sekoita yleiskoneessa kuivat aineet ja voi muruseokseksi. Lisää vesi, jotta seoksessa muodostuu pallo. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään ( n. 1/2-1 h). Voitele ja jauhota vuoat. Jaa takina kuuteen palaan ja kauli palat kelmun välissä ohuiksi. Taputtele kaulitut taikinapalat vuokiin ja paista 200 °C n. 10- 15 minuuttia.

Ruusu-valkosuklaasabayon

4 keltuaista
4 rkl sokeria
8 rkl ruusuvettä
180 g valkosuklaata
1 1/2 dl kermaa


Pinnalle

1/2 l vadelmia

Laita keltuaiset ja sokeri metallikulhoon ja vatkaa tasaisen kuohkeaksi ja vaaleaksi massaksi. Lisää ruusuvesi. Nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja kypsennä vaahtoa vesihauteessa koko ajan vatkaten kunnes vaahdon määrä on moninkertaistunut, siihen muodostuu huippuja ja se on melko kuumaa. Nosta vaahto pois liedeltä ja sulata valkosuklaa. Vatkaa kerma ja sekoita siihen valkosuklaa hellävaroen käännellen. Lisää valkosuklaa-kermaseos keltuaisvaahtoon, sekoita varoen ja täytä pohjat. Nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Laita pinnalle vadelmat vasta juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti