Joka tapauksessa tämä suklaa-kirsikkakakku on minun klassikkoni. Huomaan tekeväni ätä vuosittain ensimmäisen kerran Pyhäinmiestenpäivänä. Äidilläni oli tapana tehdä englantilainen hedelmäkakku aina itsenäisyyspäivänä ja minulla taas taitaa olla tämä rituaalina. Resepti on vuosien varrella kehittynyt tällaiseksi:
Suklaa-kirsikkakakku
200 g voita3 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
1/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
3/4 tl suolaa
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria (tai vajaa 1 tl aitoa vaniljaa)
5 dl vehnäjauhoja
2 pkt punaisia coctailkirsikoita
150 g tummaa suklaarouhetta
2 dl kermaa
konjakkia
Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Tee lopuista kuivista aineista seos ja lisää vuorotellen kerman kanssa sokeri-voi-munavaahtoon. Vinkki: pilko kirsikat saksilla neljään osaan ja lisää jauhoihin yksitellen, jotta jokainen kirsikkapala jauhottuu eikä tule tahmeaa kirsikkakönttiä. Mausta taikina konjakilla. Itse laitan konjakkia reilusti melkein desin, koska pidän konjakin tuomasta täyteläisestä mausta. Älä kuitenkaan innostu liikaa. Taikinan tulee olla edelleenkin melko tanakkaa, että kirsikat ja suklaa eivät valahda vuuan pohjalle paistettaessa.
Lusikoi taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa 180 °C lämmössä noin tunti. Kokeile kypsyys tikulla.
Kakun voi kuorruttaa tomusokerikuorrutuksella, mutta se ei ole välttämätön.
Suklaa-kahvikuorrutus
3 1/2 dl tomusokeria2 rkl kaakajauhetta
1 tl vanijasokeria
3 rkl sulatettua voita
vahvaa kahvia
Sekoita kuivat aineet ja lisää sulatettu voi. Sekoita. Notkista seos kahvilla. Lisää kahvi pienissä erissä hyvin sekoittaen kunnes tasaista (ja hyvää). Levitä kakun päälle.
Kakku on parhaimmillaan tekeytyneenä. Eilen kakku oli enemmänkin muffinssimaisen pehmeä. Yön kakku oli viieässä kuvun alla. Nyt aamulla maku oli täyteläinen ja rakenne tiiviimpi. Hyvää myös aamukahvilla sunnuntaina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti